Salade

Salade van rucola, gemarineerde venkel en Serranoham met een sinaasappeldressing

1 venkelknol
2 eetlepels olijfolie
½ citroen uitgeperst
zout en peper uit de molen
4 sinaasappels
150 gram rucola
150 gram Serranoham
50 gram lekkere zwarte olijven
2 eetlepels geroosterde pijnboompitten of walnoten
1 deciliter olijfolie
2 eetlepels azijn (bv balsamico)
1 klein teentje knoflook

Maak de venkelknol schoon en snijd in zéér dunne reepjes.
Meng in een kommetje de 2 eetlepels olijfolie met het sap van een halve citroen en een snuf zout en peper uit de molen.
Kneed de venkel door de dressing en laat een half uurtje marineren.
Snijd drie van de vier sinaasappels uit ( dwz dik schillen en daarna het vruchtvlees langs de vliezen uitsnijden), vang het vrijgekomen sap op en bewaar de partjes in een kommetje.
Pers de vierde sinaasappel uit en voeg bij het opgevangen sinaasappelsap.
Maak in een kommetje de dressing van het sinaasappelsap, de deciliter olijfolie, de (balsamico-)azijn, het uitgeperste teentje knoflook en wat zout en peper uit de molen.
Verdeel de gewassen rucola over vier borden, verdeel de gemarineerde venkel erover.
Ga hierop verder en verdeel luchtig de Serranoham, uitgesneden sinaasappelpartjes, zwarte olijven en de geroosterde pijnboompitten of walnoten.
Sprenkel de dressing naar smaak erover en serveer direct.